Shopping Cart

Your shopping cart is empty

Visit the shop

No space is too small for a Garden

Wednesday, April 16th  /  Garden Before & After: Apartment Courtyard Fortitude Valley

The clients brief was simple for this project. This small internal apartment courtyard was hardly utilised and unispiring with all the grey hard surfaces. Our client wanted to create a small garden that had a calming environment. With a love of tropical plants, she wanted a space to be able to relax and unwind.

This courtyard garden was approximately 2.5m (w) x 5m (l) and took 4 days to complete.

The pathway with rustic stepping stones is set amongst pebbles to give the illusion of space. Lush foliage lines the pathway with a simple plant palette of bromeliads, ferns, small palms and liriopes all helping to achieve the tropical feel. The back wall is painted a dark charcoal colour, again to give the illusion of space, but evenutally as the plants mature the wall will disappear behind. A simple waterfeature is incorporated into the garden design for ambience, with the soft flow of water adding to the calmness of the space.

The new garden also provides a peaceful view from the internal study window.

margaretbefore

the-small-garden-design-plan-internal-courtyard

the-small-garden-internal-courtyard

Click on the link to watch the video of how we transformed this space.

The Small Garden: Before and After – Apartment Internal Courtyard from Carolynn Brooks on Vimeo.

comments: 0  |  category: TSG Projects

share: 

Thursday, April 3rd  /  Garden Before & After: Inner City Petrie Terrace

The young couple who owned this inner city garden wanted to turn their existing concrete courtyard into a space they could enjoy with their family and friends.  Privacy was also a concern as neighbouring houses all looked directly into the backyard.

Although the couple had a tight budget,  a simple yet stylish courtyard garden was created with an emphasis on a space to entertain.

Hedging plants were planted which in time will soften the fenceline and create lush natural screening.  A wall was also constructed at the back of the property to enhance privacy.

The new garden included a deck opening directly from the kitchen, with stairs that could double as bench seating, an area for the existing outdoor setting and a cosy built-in seating area with firepit.  A grass area was also incorporated into the design, for the couples’ young baby to enjoy when he got a bit older.

the-small-garden-petrie-terrace-courtyard-beforethe-small-garden-petrie-terrace-courtyard-after

Click on the link to watch the video of how we transformed this space.

The Small Garden: Before & After – Inner City Toowong from Carolynn Brooks on Vimeo.

comments: 0  |  category: TSG Projects

share: 

older posts
Copyright 2011 The Small Garden

all rights reserved